Kiliáni Horgászbolt
Horgászbotok
Feeder bot

A nyolcvanas évek elején, Angliában megjelentek az első rezgőspicces horgászbotok. Ezeket a vékony spiccel ellátott, látszólag törékeny botokat  kezdetben hasonlóan kételkedve fogatta az angol társadalom, mint a 90-es évek elején a közé-európai, beleértve a magyart is. Feeder bottal a bojlis tavon. Érdekes eset. Ezt talán érdemes körüljárni. Alap esetben a bojlis tó a közhorgásznak talán azt jelenti, hogy csak nagytestű hal van a vízben. Valójában ezt máshonnan kell megközelíteni. A bojligolyós horgászat a hagyományos pontyhorgászatból alakult ki. feeder botok 330-420 cm hosszúságban. Különlegességük ezeknél is a spicc rész, mely a kapásjelzésre szolgál. 
Dobótömeg meghatározására itt az OZ-t használják, melynek jelentése az, hogy 1 OZ=28 gramm.

Bojlis bot
33.6 g felel meg 1 librának. Ezt vedd alapul.
a lb NEM a dobósúlyt jelenti, magyarul nem 1,5 kg-val fogsz dobni, a lb a tesztgörbét mutatja hogy mekkora súly alatt fog a bot nyele és spicce derékszöget bezárni! Nekem is 3lbs botom van és én 70-110 g-os ólmokat használok hozzá, de ez bot típustól függ, ki kell tapasztalni, de mindenképp kicsivel nézd meg először kb 80al, mert az tűnik a legideálisabbnak meg a 90en Az lbs=libra. A dobósúly esetében a váltószám  28.3333334. 
3 lbs * 28.3333334 = 85 gramm

Bármely vízterületen használható, de a bojlis horgászatra egyre több vízterület specializálódott és úgynevezett bojlis tóként üzemelnek. Ezeken a tavakon a tudatos telepítéseknek köszönhetően nagy esély nyílik nagyméretű halak kifogására. Viszont amely megkülönbözteti a hagyományos horgászattól, hogy a kifogást követően a hal gondos bánásmód mellett visszanyeri életterét, elengedésre kerül, divatos angol kifejezéssel: Catch and Release (=megfog és elenged).

A "surf" jellegű botok a tengerpartról történő fenekező horgászatra lettek kifejlesztve, aminél fontos, hogy nagy (100-200 gramm) súlyokat nagy (100-150 méter) távolságba lehessen bedobni. Ezek a botok szinte kivétel nélkül 3 részesek, hosszuk 3,9- és 4,5 méter körüli, dobósúlyuk 150-250 gramm között. Jellemző rájuk a hosszú nyélrész az orsótartó alatt (az erőből történő kétkezes dobások segítése érdekében), valamint az eléggé ritkásan elhelyezett tágas gyűrűk. 

A bojlis botok is hasonlónak tűnnek. 
A legjellemzőbb különbség a két bottípus akciójában, görbülésében van. A surf botok jellemzően spiccakciósak, ez előnyös a hosszú dobások eléréséhez, valamint a kapás jelzéséhez (mert hogy a parton a botot meredeken felállítva a spiccet figyelve észlelhető a kapás- 120 méterről, a hullámverésben másképp nem igen lehet...). A bojlis botok pedig semiparabolikus, vagy parabolikus akciósak. Előbbieket "dobóbotnak", utóbbiakat "fárasztó" botnak titulálják a hozzáértők, az adott bot erősségét hangsúlyozva. A surfbotok seprűnyélnek hatnak egy bojlis bot mellett, hiszen kb. másfél-kétszer nagyobb dobósúlyúak, ennek megfelelően merevebbek is.

Pergető botok: 

Jellemzője a könnyű súly, jó kiegyensúlyozottság, a jó kidolgozású botnyél. Általában ezeken a botokon a szokásosnál nagyobb méretű gyűrűk találhatók a dobótávolság növelése érdekében. Általában négy csoportra osztják őket:

ultrakönnyű pergetőbot: 1-25 g dobósúly, 270-340 cm
könnyű pergetőbot: 20-60 g dobósúly, 270-330 cm
közepes pergetőbot: 50-100 g dobósúly, 270-360 cm
nehéz pergetőbot: 100- g fölötti dobósúly, 270-330 cm8


Spicc botok: 

Amelyek teleszkópos rendszerű botok. Fő jellemzőjük, hogy nincs rászerelve a zsinór megvezetésére szolgáló gyűrűsor, tehát orsó sincs rajta.
A horgászboltokban két fajtája kapható. Az egyik az üvegszálas, a másik a sokkal könnyebb, sérülékenyebb (carbon) szénszálas bot.
Hosszuk széles skálán mozog, de általában 250-800 cm között van. Szélsőséges esetben és valamikor réges-régen a versenyhorgászatban használtak 900-1200 cm-es botokat is. Ám ezeket felváltotta a sokkal korszerűbb rakós bot. Még egy fontos jellemzőjük van, méghozzá az, hogy milyen a spiccrészük: amely lehet tűspicces (tömör) és csőspicces (üreges). A begumizásra, mely a nagyobb halak megfogását is lehetővé teszik csak a csőspicces botok alkalmasak.


Match bot: 360-450 cm, érzékenyek, karcsúak, gyorsak és rendkívül erősek.
Horgászfelszerelések
Kiliáni Horgászbolt 
Felszerelések - Etetőanyagok -Napijegyek
Minden jog fenntartva - 2016 - kilianihorgaszbolt.hu 

Adatvédelem

Pr cikkek

A weboldalt készítette és üzemelteti az expressz-weboldalkeszites.hu