Kiliáni Horgászbolt
Horgászorsók
Orsók: 

Többféle orsót különböztetünk meg. Pl. pergető orsó, egész kicsi mérettől a nagyobb méretig, 10-50-es méretig megtalálható, attól függően, kinek mi az igénye. A light pergetéstől a harcsa-pergetésig bármire
tudják használni mérettől függően. A pergető orsó lényege, hogy strapabíró legyen, rengeteg tekerést kibírjon, mégis könnyű, hogy egész nap tudd tartani. Nincs szükség nagy dobra, nagy zsinórkapacitásra.

Másik régi fajta orsó a sima hátsófékes és elsőfékes, amit leginkább fenekezéshez használnak. Dobjuk mély kialakítású, több zsinór fér rájuk, mint pl. egy feeder orsóra. Ez is szintén megtalálható kicsi gyerekmérettől a nagyobb, 60-as méretig általában.

Nyeletőfékes orsó 40-es mérettől egészen a 90-es méretig kapható, távdobó változatban is . Ezek már bojlizáshoz, nagyobb testvéreik pedig távdobáshoz, behúzáshoz  is tökéletesek. Bedobás előtt a nyeletőféket kikapcsoljuk, bedobás után a botot a bottartóra helyezzük, a nyeletőféket bekapcsoljuk. Kapás esetén a nyeletőféket kioldjuk a tekerőkar tekerésével, vagy a nyeletőfék gombjának segítségével. Ezután az orsó "rendes" féke fog működni, kezdődhet a fárasztás. Célja, hogy a csalit a hal az orsó fékjének ellenállása nélkül tudja vinni, így a nagyon heves kapások nem járnak hirtelen zsinórszakadással, valamint ha nem vagyunk botközelben, a hal ne vigye el mindenestül a felszerelést.

A match orsók szintén kisméretűek, őket legtöbben úszózáshoz szokták használni, alapból sima hátsófékesek, de lehetnek esetleg  nyeletőfékesek is. Match orsó inkább azért kell, hogy terhelhető  legyen stabilan, könnyű, több zsinórtároló kapacitás, nagyobb dobáshoz alkalmas (60m-re is akár)  magyarul széles dob k is mélységgel.

Ismerünk még, feeder orsókat amik kiemelt dobja hasonlít a távdobókéhoz. 
Általában elsőfékesek, de lehetnek nyeletőfékesek is.

Horgászfelszerelések
Kiliáni Horgászbolt 
Felszerelések - Etetőanyagok -Napijegyek
Minden jog fenntartva - 2016 - kilianihorgaszbolt.hu 

Adatvédelem

Pr cikkek

A weboldalt készítette és üzemelteti az expressz-weboldalkeszites.hu